Ce este cel mai bine pentru diabet

Nutriția și activitatea fizică sunt părți importante ale unui stil de viață sănătos atunci când aveți diabet. Alături de alte beneficii, respectarea unui plan de masă sănătos și a fi activ vă pot ajuta să vă mențineți nivelul glicemiei, numit și zahăr din sânge, în intervalul țintă. Pentru a gestiona glicemia, trebuie să echilibrați ceea ce mâncați și beți cu activitatea fizică și medicamentele pentru diabet, dacă luați oricare. Ceea ce alegeți să mâncați, cât de mult mâncați și când mâncați sunt importante pentru a vă menține nivelul glicemiei în intervalul recomandat de echipa dvs. de sănătate.

Ai nevoie de o viață sănătoasă

A deveni mai activ și a face schimbări în ceea ce mănânci și BEI poate părea o provocare la început. S-ar putea să vă fie mai ușor să începeți cu mici schimbări și să obțineți ajutor de la familia, prietenii și echipa de îngrijire a sănătății. S-ar putea să vă faceți griji că a avea diabet înseamnă a merge fără alimente care vă plac.

Vestea bună este că puteți mânca în continuare alimentele preferate, dar este posibil să aveți nevoie să mâncați porții mai mici sau să vă bucurați de ele mai rar. Echipa dvs. de îngrijire a sănătății vă va ajuta să creați un plan de masă pentru diabet care să răspundă nevoilor și plăcerilor dvs.

Cheia pentru a mânca cu diabet este să mănânci o varietate de alimente sănătoase din toate grupurile de alimente, în cantitățile pe care le conturează planul de masă. Dacă beți alcool, beți moderat—nu mai mult de o băutură pe zi dacă sunteți femeie sau două băuturi pe zi dacă sunteți bărbat. Dacă utilizați insulină sau medicamente antidiabetice care cresc cantitatea de insulină produsă de corpul dumneavoastră, alcoolul etilic poate determina scăderea prea mică a glicemiei. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ați mâncat de ceva timp. Cel mai bine este să mănânci ceva când bei alcool.

Unele persoane cu diabet trebuie să mănânce la aproximativ aceeași oră în fiecare zi. Altele pot fi mai flexibile cu calendarul meselor lor. În funcție de medicamentele antidiabetice sau de tipul de insulină, poate fi necesar să consumați aceeași cantitate de glucide la aceeași oră în fiecare zi. Dacă luați insulină “mealtime”, programul dvs. alimentar poate fi mai flexibil.

Dacă utilizați anumite medicamente antidiabetice sau insulină și săriți sau amânați o masă, nivelul glicemiei dumneavoastră poate scădea prea mult. Întrebați-vă echipa de sănătate când ar trebui să mâncați și dacă ar trebui să mâncați înainte și după activitatea fizică.

Mâncarea cantității potrivite de alimente

Mâncarea cantității potrivite de alimente vă va ajuta, de asemenea, să vă gestionați nivelul glicemiei și greutatea. Echipa dvs. de îngrijire a sănătății vă poate ajuta să vă dați seama cât de multă mâncare și câte calorii ar trebui să mâncați în fiecare zi. Dacă sunteți supraponderali sau au obezitate, lucra cu echipa de îngrijire a sănătății pentru a crea un plan de pierdere în greutate.

Planificatorul de greutate corporală vă poate ajuta să vă adaptați planurile de calorii și de activitate fizică pentru a atinge și menține greutatea țintă. Pentru a pierde în greutate, trebuie să mâncați mai puține calorii și să înlocuiți alimentele mai puțin sănătoase cu alimente mai scăzute în calorii, grăsimi și zahăr.

Dacă aveți diabet, sunteți supraponderal sau obez și intenționați să aveți un copil, ar trebui să încercați să pierdeți excesul de greutate înainte de a rămâne gravidă. Aflați mai multe despre planificarea sarcinii dacă aveți diabet.
Două modalități comune de a vă ajuta să planificați cât de mult să mâncați dacă aveți diabet sunt metoda plăcii și numărarea carbohidraților, numită și numărarea carbohidraților. Consultați-vă cu echipa de îngrijire a sănătății despre metoda cea mai potrivită pentru dvs.

Metoda plăcii vă ajută să controlați dimensiunile porțiunilor. Nu trebuie să numărați calorii. Metoda plăcii arată cantitatea fiecărui grup de alimente pe care ar trebui să o consumați. Această metodă funcționează cel mai bine pentru prânz și cină. Puneți legume nonstarchy pe jumătate din farfurie; o carne sau altă proteină pe un sfert din farfurie; și un bob sau alt amidon pe ultimul sfert. Amidonul include legume amidonice, cum ar fi porumbul și mazărea. De asemenea, puteți mânca un bol mic de fructe sau o bucată de fructe și puteți bea un pahar mic de lapte, așa cum este inclus în planul dvs. de masă.

Numărarea carbohidraților implică urmărirea cantității de carbohidrați pe care o consumați și beți în fiecare zi. Deoarece carbohidrații se transformă în glucoză în corpul dvs., acestea afectează nivelul glicemiei mai mult decât alte alimente. Numărarea carbohidraților vă poate ajuta să vă gestionați nivelul glicemiei. Dacă luați insulină, numărarea carbohidraților vă poate ajuta să știți câtă insulină trebuie să luați.

Măsurarea alimentelor

Cantitatea potrivită de carbohidrați variază în funcție de modul în care vă gestionați diabetul, inclusiv cât de activ fizic sunteți și ce medicamente luați, dacă există. Echipa dvs. de îngrijire a sănătății vă poate ajuta să creați un plan personal de alimentație bazat pe numărarea carbohidraților.

Cantitatea de carbohidrați din alimente este măsurată în grame. Pentru a număra grame de carbohidrați în ceea ce mănânci, va trebui să. Majoritatea carbohidraților provin din amidon, fructe, lapte și dulciuri. Încercați să limitați carbohidrații cu zaharuri adăugate sau cele cu boabe rafinate, cum ar fi pâinea albă și orezul alb. În schimb, mâncați carbohidrați din fructe, legume, cereale integrale, fasole și lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

Nu există dovezi clare că administrarea suplimentelor alimentare NIH link extern, cum ar fi vitamine, minerale, ierburi sau condimente, poate ajuta la gestionarea diabetului.1 este posibil să aveți nevoie de suplimente dacă nu puteți obține suficiente vitamine și minerale din alimente. Discutați cu furnizorul de îngrijire a sănătății înainte de a lua orice supliment alimentar, deoarece unele pot provoca reacții adverse sau pot afecta modul în care funcționează medicamentele.2

Chiar și cantități mici de activitate fizică pot ajuta. Experții sugerează că vizați cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată sau viguroasă 5 zile ale săptămânii.3 activitatea moderată se simte oarecum greu, iar activitatea viguroasă este intensă și se simte greu. Dacă doriți să pierdeți în greutate sau să mențineți pierderea în greutate, poate fi necesar să faceți 60 de minute sau mai mult de activitate fizică 5 zile ale săptămânii.3

Discutați cu echipa de îngrijire a sănătății înainte de a începe o nouă rutină de activitate fizică, mai ales dacă aveți alte probleme de sănătate. Echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății vă va indica un interval țintă pentru nivelul glicemiei și vă va sugera cum puteți fi activ în siguranță.