Cum poți controla durerea durerilor articulare?

Durerea este de obicei văzută ca semn de avertizare al organismului și un semnal pentru a o lua ușor. Dar acest lucru nu se aplică artrozei. Cel care are dureri în ex. genunchii sau șoldurile nu trebuie să stea liniștiți, ci, dimpotrivă, să se miște și să facă exerciții fizice, chiar dacă doare. Am un program de antrenament pentru genunchiul meu rău, iar acum sunt bine din nou, spune Bengt Håkansson care a mers la “școala de artroză”.

Osteoartrita a fost numită uzură articulară, dar nu mai este utilizată. Dacă ceva este purtat, de obicei doriți să îl protejați și să nu îl utilizați inutil. Dar aici contrariul este adevărat: folosind articulațiile lor, construiți mușchii și cartilajul, astfel încât durerea să scadă. Prin urmare, numele vechi a dat semnale complet greșite”, spune profesorul de ortopedie Leif Dahlberg.

El a cercetat foarte mult despre osteoartrită și este angajat în “artrosskolan”, o activitate care a fost desfășurată de mai mulți ani în Malmö și acum a început și în Lund și Trelleborg.

Noțiuni de bază cu ajutorul școlii de artroză

Noțiuni de bază cu ajutorul școlii de artrozăÎn școala de artroză, pacienții cu dureri articulare primesc informații despre boală, precum și sfaturi individuale de formare de la un fizioterapeut sau terapeut ocupațional. Oricine dorește poate participa și la antrenamente de grup timp de șase săptămâni. Doar ascultarea informațiilor teoretice nu face pe nimeni mai potrivit. Ceea ce este necesar este obiceiuri noi și mai multe exerciții fizice și sperăm că școala de artroză poate fi un început, spune fizioterapeutul Malin Jönsson Lundgren.

Ea este conștientă că nu toată lumea vrea să participe la săli de sport și de formare de forță în mașini. Dar nu este necesar: există exerciții bune care se pot face acasă numai cu ajutorul, de exemplu, a unei benzi de cauciuc sau a unui scaun. Plimbarea este, de asemenea, un început bun, de preferință cu tije. Echilibrul dintre sarcină și capacitate este important atunci când începeți antrenamentul, spune atât Malin Jönsson Lundgren, cât și Leif Dahlberg. Deși este, în principiu, bine să încărcați articulațiile, astfel încât sarcina poate fi prea mare dacă nu ați avut anterior timp să construiți suficient mușchii.

De exemplu, o persoană neinstruită nu ar trebui să înceapă brusc să alerge de mai multe ori pe săptămână, ci ar trebui să-și mărească antrenamentul încet și treptat.

Sfaturi personalizate individual

Sfaturi personalizate individualPrin urmare, este important ca școala de artroză să ofere sfaturi de formare adaptate individual. Pentru neinstruit, este vorba despre presărând ezită și, în același timp, încetinirea cei care riscă să devină prea ambițioase, în timp ce obișnuiți antrenament ar putea avea nevoie de a completa și corecta lor de formare.

Eu însumi mă duc acum la jympa fără sărituri, pentru că salturile nu erau bune pentru picioarele mele, spune Bengt Håkansson, în vârstă de 71 de ani. A mers la Friskis & Svettis de două ori pe săptămână, dar a venit la școala de artroză după ce a suferit o durere la genunchi. Un program special de antrenament pentru http://www.smilemakeover.ro/flekosteel-mijloace-de-combatere-a-problemelor-de-dureri-musculare-si-articulare/ genunchi plus alte sfaturi de antrenament au dat rezultate în doar câteva luni, iar în zilele noastre genunchiul său este complet nedureros.

Bengt Håkansson a fost, de asemenea, ajutat cu artroza degetelor. Cânt la patru instrumente: pian, foarfece de tenor, flaut și clarinet. De aceea este foarte important pentru mine ca degetele mele să funcționeze. Dar ei fac acum, la fel de bine, el spune. Cât de dureros poți avea în cursul antrenamentului fără a fi periculos? mulți pacienți se întreabă. Personalul școlar de artroză răspunde, de obicei, că nu contează dacă durerea crește ușor în timpul exercițiului în sine. A doua zi, însă, ar fi trebuit să revină la nivelul său vechi, altfel a luat prea mult.

Noi rutine în domeniul asistenței medicale

Noi rutine în domeniul asistenței medicaleEl conduce un proiect numit BOA, o mai bună îngrijire a pacienților cu osteoartrită, la care participă patru regiuni suedeze sau consilii județene (vezi www.boaregistret.se). scopul este de a dezvolta un mod comun de a trata și urmări pacienții cu probleme articulare. Deoarece durerea articulară este foarte frecventă, nu în ultimul rând la o populație îmbătrânită, este important atât pentru indivizi, cât și pentru societate ca problemele să fie prevenite pe cât posibil. Osteoartrita a fost diagnosticată anterior cu raze X, dar în zilele noastre se bazează pur și simplu pe simptomele pacientului.

Pe raze X, artroza apare mai întâi foarte târziu. Dar, la urma urmei, nu are sens să lăsăm pacientul să meargă cu bolile sale de ani de zile în timp ce așteaptă dovezi foto. Dimpotrivă, cercetările noastre și ale altora arată că cartilajul articular este îmbunătățit cel mai mult prin antrenament într-un stadiu incipient. Prin urmare, vrem să intrăm cu sfaturi și ajutor de îndată ce apare problema”, spune Leif Dahlberg.

O altă întrebare comună se referă la relația dintre osteoartrită și excesul de greutate. Există o legătură clară: oricine este supraponderal sever are de 8 ori mai mult risc de osteoartrită a genunchilor decât cel care are o greutate normală. Chiar și ușor obezi, care cântăresc doar 7-8 kilograme prea mult, au un risc crescut. Dacă ați luptat în zadar pentru a pierde în greutate, este ușor să vă simțiți abandonați. Dar cei care nu reușesc să piardă în greutate nu ar trebui să renunțe – li se permite să se antreneze doar puțin mai greu. Dacă primesc mușchi care pot purta greutatea, pot contracara riscul de artroză în ciuda excesului de greutate! subliniază Leif Dahlberg.