Tratamente pentru reducerea ridurilor

Ridurile pot fi cauzate de îmbătrânire, contracții faciale și daune solare. Tratamentul pentru riduri include resurfacing cu laser și injecție.

Există mulți factori care contribuie la apariția ridurilor. Următoarele sunt cele mai importante:

Îmbătrânire

ÎmbătrânireRidurile sunt un produs natural al procesului de îmbătrânire. Odată cu vârsta, celulele pielii se împart mai lent. Stratul interior al pielii, numit derma, începe să se subțieze. Rețeaua de fibre de elastină și colagen, care susțin stratul exterior, se desface și se desface.

Acest proces are ca rezultat depresiuni pe suprafața pielii. Odată cu îmbătrânirea, pielea devine mai fragilă. De asemenea, glandele secretoare de ulei sunt mai puțin eficiente, făcând pielea mai puțin capabilă să rețină umiditatea și să pară mai încrețită. Toți acești factori contribuie la dezvoltarea ridurilor.

Ridurile, o parte naturală a îmbătrânirii, sunt cele mai proeminente pe pielea expusă la soare, cum ar fi fața, gâtul, mâinile și antebrațele. Deși genetica determină în principal structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a ridurilor, în special pentru persoanele cu piele ușoară. Poluanții și fumatul contribuie, de asemenea, la încrețire.

Daune solare

Daune-solareExpunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (prea mult soare) poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, cunoscută și sub denumirea de fotoîmbătrânire. Razele solare ultraviolete care provoacă fotoîmbătrânirea afectează fibrele de colagen (proteinele structurale majore din piele) și fibrele de elastină (proteina care permite pielea să se întindă).

Ambele fibre sunt componente importante ale țesutului conjunctiv al pielii. Fără ele, pielea își pierde forța și flexibilitatea, ducând la riduri. Când lumina ultravioletă dăunează țesutului pielii, se produc anumite enzime. Aceste enzime creează și reformează colagenul.

În timpul procesului, totuși, unele fibre de colagen sănătoase sunt deteriorate, rezultând o formare dezorganizată a fibrelor numite cicatrici solare. Ridurile se dezvoltă atunci când acest proces de reconstrucție are loc din nou și din nou.

Contracții musculare faciale

Contracții musculare facialeSe crede că liniile dintre sprâncene (“unsprezece” sau linii încruntate) și liniile care ies din colțul ochilor (picioarele cioară) se dezvoltă din cauza contracțiilor musculare subiacente. Zâmbetul, încruntarea, privirea și alte expresii faciale obișnuite fac ca aceste riduri să devină mai proeminente odată cu vârsta.

De-a lungul timpului, expresiile, împreună cu gravitatea și pierderea masei osoase și a grăsimii subiacente, contribuie la formarea fălcilor și a pleoapelor înclinate.

Pielea sănătoasă se regenerează întotdeauna. În timp ce colagenul vechi este descompus și îndepărtat, se produce și se instalează colagen nou. Cercetătorii au descoperit că produsele din tutun de fumat determină o reducere a producției de colagen nou. Lipsa de colagen nou duce la dezvoltarea ridurilor.